Column Sonja: Gewoon bijzonder of bijzonder gewoon

In onze streek is het normaal om gewoon te doen, want dan doe je al gek genoeg.
Kun je iets goed, dan mag je bejubeld worden maar een zekere bescheidenheid wordt gewaardeerd.
Maar als je de kroonprinses bent, dan ben je al bijzonder door het feit dat je uit deze twee mensen geboren wordt.
Wil Amalia dan niet eigenlijk liever niet in een gothic metal band spelen of na school skaten op de halfpipe? Ze zal vast wel eens dromen over een leven buiten de gouden kooi maar weet inmiddels dat haar een bijzonder leven en titel te wachten staat en kan daar steeds beter mee dealen. Want het is een gegeven, op een dag zal ze de koningin zijn. En spelen in een gothic metal band staat nou eenmaal niet in het protocol.

Meisjesdroom
Actrice worden of prinses, zomaar een paar dromen die ik had als klein meisje. Meghan Markle  maakt het allemaal mee. Als actrice scoorde ze al met haar talent en looks en viel prins Harry ook nog eens als een blok voor haar. Ze trouwden en kregen een zoon, Archie. Als een verslaggever vraagt hoe ze zich voelt onder al die koninklijke druk, vertelt ze eerlijk dat het haar zwaar valt en ze is zichtbaar ontdaan dat deze de vraag durft te stellen.

Het is niet raar, Harry’s moeder, wijlen Diana werd opgejaagd en tijdens een vlucht voor paparazzi verongelukte zij. Harry was toen nog maar klein maar wat een tragedie was het. Dit willen we toch niet op herhaling? Ja, ik weet het.. protocollen en je bent nou eenmaal daar geboren. In dit geval sta ik achter hun mening. Ze willen een beetje in de luwte en niet steeds in de picture.

Onlangs zag ik Friso in een tv programma, waarin hij uitlegt dat hij gewoon langs de lijn staat om de kinderen te coachen en boodschappen. Wat fijn zeg, dat de mensen hem niet constant om een selfie vragen of hem achterna rennen. Bij ons kan een lid van het koninklijk huis dus een aardig normaal leven leiden.
Ik gun deze familie een leven die ze zelf kiezen. Daar waar ze een gezin kunnen zijn en werk kunnen doen waar ze zich goed bij voelen. Dan is hij gewoon Harry de boer in Canada. Maar gewoon blijft hoe dan ook voor hen bijzonder.

Vorig artikelActie Kerkbalans `Geef voor je Kerk`
Volgend artikelMidwinterloop Diepenveen 2020 en Kidsrun zondag 19 januari