Column Rob Oostenrijk Uitvaart: Thanatopraxie

Mijn afgelopen columns waren veelal verhalend. Hoog tijd dus om weer eens over iets praktisch te vertellen: thanatopraxie bijvoorbeeld. Na een overlijden willen we het lichaam goed houden tot de dag van de uitvaart. Dat doen we meestal door te koelen. Maar je kunt ook kiezen voor lichte balseming, oftewel thanatopraxie. Bij het woord balsemen denken veel mensen aan het insmeren van het lichaam met een conserverende stof. Zo simpel is het echter niet.

Bij Thanatopraxie wordt het bloed van de overledene vervangen door een conserverende vloeistof. De behandeling kan, indien gewenst, gewoon thuis worden uitgevoerd en duurt ongeveer twee uur.

Thanatopraxie is best een ingreep en kan ook op ethische of spirituele bezwaren stuiten. Je haalt het bloed uit het lichaam; dat kan raar voelen.

Er zijn echter veel voordelen. Door de behandeling blijft de overledene mooi tot de dag van de uitvaart. De ingebrachte vloeistof brengt wat kleur terug in het lichaam waardoor het vaak wat zachter overkomt en kleine verkleuringen verdwijnen. Doordat je niet hoeft te koelen voelt het lichaam veel minder koud aan. Bovendien is de opbaring stil omdat er geen geluid is van een koelplaat of airco.­ Die rust is mooi en prettig, met name bij een thuisopbaring. De milieubelasting is laag; begraven op een natuurbegraafplaats blijft bijvoorbeeld gewoon mogelijk.

De nabestaanden die ik begeleidde en die kozen voor thanatopraxie hebben dat als heel mooi en intiem ervaren. Het is goed om te weten wat de mogelijkheden zijn, zodat je kunt kiezen wat het beste past. U kunt mij of een andere uitvaartleider altijd om meer informatie vragen.

Rob Oostenrijk is uitvaartbegeleider in Deventer. Elke laatste vrijdag van de maand schrijft hij op deze plek over zijn werk. Soms met nuttige informatie, soms met een verhaal uit de praktijk.

Rob Oostenrijk

Vorig artikelTrekking loterij Ondernemersvereniging Schalkhaar
Volgend artikelEnjoy Hotels nieuwe hoofdsponsor SV Schalkhaar