Verantwoord stoken beter voor gezondheid en milieu

  OLST – In deze tijd van het jaar worden houtkachels veel gebruikt. Wist u dat open haarden, houtkachels en buitenvuren gezondheidsklachten kunnen veroorzaken en klachten over stank? Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (bijvoorbeeld longpatiënten en mensen met astma) kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen.

  Heeft u een houtkachel/open haard?  Zorg dan dat u verantwoord stookt.

  • Stook alleen droog hout.
  • Het hout mag nooit geverfd of geïmpregneerd zijn. Als u zulk hout verbrandt, komen er zware metalen vrij.
  • Stook geen papier of karton.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer.
  • Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen.
  • Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open).
  • Controleer of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende luchtaanvoer.
  • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
  • Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.

  Wees bij gebruik van een kachel alert op de uitstoot van koolmonoxide (CO). Signalen zijn vermoeidheid, hoofdpijn en ademhalingsproblemen (die kunnen leiden tot verstikking). Het is verstandig om een koolmonoxidemelder te gebruiken.

  Meer tips over (hout)kachels leest u op de website van Milieu Centraal. Wilt u een kachel kopen? Lees dan ook deze pagina. Een pelletkachel geeft bijvoorbeeld meer warmte af in huis en is veel minder schadelijk voor het milieu en de gezondheid.

  Hebben uw buren een houtkachel en heeft u last van de rook? Ga dan in gesprek en probeer samen tot een oplossing te komen. Als u er samen niet uit komt, kan buurtbemiddeling een rol spelen. Kijk op de website van Buurtbemiddeling Olst-Wijhe.

  Vorig artikelWeerbericht Salland woensdag 19 februari
  Volgend artikelHandbaltrainer verruilt Broekland voor Wesepe