Succesvolle afsluiting voorjaarsseizoen cross-skaters en rolskiërs

DIEPENVEEN – De versoepeling vanaf 11 mei jl. van de corona-maatregelen voor buitensporters maakte het voor DSC Nordic Sports, de cross-skate en rolski-afdeling van de Diepenveense Sportclub, weer mogelijk om met elkaar te gaan toeren. Op 24 mei werden de clubtoertochten weer opgepakt die half maart abrupt waren geëindigd. Dat iedereen weer graag met elkaar wilde toeren bleek uit de grote opkomst van die tocht en de daarop volgende tochten. De afdeling had een Covid-19 protocol opgesteld, zodat er veilig èn toch met elkaar gerold kon worden.

Traditiegetrouw wordt het voorjaarsseizoen van de cross-skaters en rolskiërs beëindigd met de midzomer-zonnewendetocht. Een tocht die op of rond de langste dag van het jaar bij zonsopkomst van start gaat. Het licht van de langste dag van het jaar tegemoet rollend.

Ondanks het vroege tijdstip meldden 13 deelnemers zich om 5 uur in de vroege morgen op zondag 21 juni jl. bij de start in het Worpplantsoen langs de IJssel. De tocht voerde de deelnemers door het Gelderse landschap langs diverse landgoederen.

Ruim anderhalf uur later en met 16 km achter de rug werd een ontbijtje genuttigd op de steiger van de veerpont naar Deventer. Eind augustus worden de toertochten, de techniektrainingen en de beginnerscursussen weer hervat.

Cross-skaten en rolskiën zijn afgeleid van het langlaufen en worden uitgevoerd op korte “ski’s” met wieltjes. Bij het cross-skaten wordt de zogenaamde vrije stijl toegepast, verschillende schaatspas technieken die bij de afzet ondersteund worden met stokken. Het rolskiën zoals de afdeling DSC Nordic Sports die aanbiedt lijkt het meest op het klassieke langlaufen. De rolski’s kunnen alleen voorwaarts rollen, zodat een achterwaartse afzet mogelijk is. Ook  hier wordt de beweging ondersteund met stokken. Dankzij de grote wielen van de cross-skate en de brede rubberen rollen van de rolski’s kan er ook gerold worden over onverharde gravel- en zandpaden in de vrije natuur.

Bij het cross-skaten en rolskiën wordt het hele lichaam gebruikt en is dus sprake van een “whole body work-out”. Daarnaast worden gewrichten ontzien en is de sport minder blessure gevoelig dan bijvoorbeeld hardlopen.

Voor meer informatie: www.nordicsports-diepenveen.nl

Vorig artikelGlasscherven veroorzaken bosbrandje in Lettele
Volgend artikelReal Human Bodies komen naar Schalkhaar