Dit is hoe dierendag ontstaan is

Dierenbeschermers vonden het in 1929 hoog tijd dat er een dag kwam om stil te staan bij dierenwelzijn. Zij hebben destijds 4 oktober uitgeroepen tot Dierendag, omdat dit de sterfdag was van Franciscus van Assisi. Hij bekommerde zich om het lot van arme mensen en melaatsen, maar ook van natuur en dieren. In 1930 was het voor het eerst officieel Dierendag op 4 oktober.

Sindsdien halen veel mensen alles uit de kast om een waar feestje te vieren met hun huisdier(en). Ze krijgen een lekker kluifje, nieuwe speelgoed of kussen. Altijd leuk om je huisdier te verwennen nietwaar? En gelukkig horen we dan ook veel mensen zeggen dat het voor hun huisdier iedere dag dierendag is! Maar dierendag is vooral bedoeld om dieren die het minder makkelijk hebben wat extra aandacht te geven.

Sinds de jaren zestig grijpt men deze datum steeds meer aan voor het dierenrechtenactivisme. Ook werden meer activiteiten ontwikkeld om met name kinderen bij dit onderwerp te betrekken.

Ook de commercie rondom dierendag is aanzienlijk gegroeid. Zo vestigde de CPNB in 2000 de aandacht op de Kinderboekenweek (met als thema “dier”) door allerlei acties met dieren (zoals huisdierkeuringen en een gratis dierenartsspreekuur) in bibliotheken te organiseren. Op sommige basisscholen wordt op 4 oktober ook aandacht besteed aan Dierendag. Op sommige scholen nemen kinderen een huisdier of knuffel mee naar school.

Steun dieren in nood, juist op 4 oktober!

Vorig artikelDiepenveen onder hoogspanning
Volgend artikelDe oplossing voor repeteren met koor in coronatijd