Lezing over de wederopbouwstraten op ’t Olster Erfgoed

    OLST/DEN NUL – Op zondagmiddag 19 januari zijn Madeleine Steigenga en Leo van den Berg te gast bij de historische vereniging ’t Olster Erfgoed. Zij geven in het Infocentrum een lezing over hun boek Irenestraten – Alledaags Erfgoed van de Wederopbouw.

    In de periode kort na de oorlog moest worden voldaan aan de grote vraag naar nieuwe en betaalbare woningen. Razendsnel werden ze gebouwd: de rijtjeswoningen, de twee-onder-een-kappers en de portiekflats. Overwegend eenvoudig, soms smaakvol, maar allemaal naar de middelen en de geest van de tijd. Veel woningen vonden een plek in straten die de naam kregen van een van de prinsesjes, zoals Irene. Sociaalgeograaf Leo van den Berg bezocht alle 392 Irenestraten die Nederland telt en legde deze vast in mooie foto’s. Zijn beeldverhaal is aangevuld door architecte Madeleine Steigenga met portretten van bewoners en de geschiedenis van de naoorlogse volkshuisvesting en architectuur. Ook de Prinses Irenestraat in Olst heeft een plek in het boek gekregen, daarvoor is bewoonster mevrouw De Bruin geïnterviewd. Kortom, een lezing over een boeiend en interessant onderwerp voor iedereen met interesse in de (Olster) naoorlogse woningbouw.

    De lezing op 19 januari is in het Infocentrum, Rijksstraatweg 109 Den Nul, en begint om 14.30 uur. De toegang is voor leden van het Olster Erfgoed gratis, niet-leden betalen 2,50 euro.

    Vorig artikelLeerlingen Carmel op ontdekkingstocht bij Sallandse bedrijven
    Volgend artikelTwintigste darttoernooi in Broekland