Eerste open dag IJssellinie bij Olst

  OLST – De Stichting IJssellinie houdt op zaterdag 7 maart de eerste open dag van het nieuwe seizoen. Belangstellenden kunnen dan onder leiding van een gids de commandobunker, de hospitaalbunker en het inlaatwerk bekijken. Deze bouwwerken maakten onderdeel uit van de IJssellinie die van 1951 tot 1964 werd aangelegd en bemand met als doel een eventuele invasie van het Sovjet-leger te vertragen. Om dat te bereiken zou een groot gebied langs de IJssel onder water worden gezet. De aanleg van de IJssellinie was zeer geheim en ook daarna wisten veel mensen niet hoe ingrijpend de plannen van de militairen waren. Door de inundatie zouden ongeveer 400.000 mensen moeten worden geëvacueerd.

  De gidsen van de IJssellinie vertellen de bezoekers op de open dagen het bijzondere verhaal van deze verdedigingslinie. Tijdens de open dag begint de eerste rondleiding om 12 uur en daarna is er elk half uur een rondleiding die ongeveer anderhalf uur duurt. De laatste rondleiding begint om 15.30 uur.

  De gidsen staan klaar bij de hospitaalbunker aan de Haereweg 4b, 8121 PJ Olst. De kosten zijn 5 euro per persoon, kinderen tot en met de basisschool 2,50 euro. Pinnen is mogelijk. De auto kan worden geparkeerd op de parkeerplaats van De Haere.

  Tot in oktober zullen er verschillende open dagen worden gehouden. Daarnaast is het altijd mogelijk voor groepen (familie, vrienden en dergelijke) een rondleiding op maat te boeken. Zie daarvoor de website ijssellinie.nl

  Vorig artikelNovy de Lange is veranderd in Warenwinkel de Lange!
  Volgend artikelColumn Marcel Schoemaker: Isolatiekamer