Leerlingen van groep 6 maken vogelkastjes voor mezen

DIEPENVEEN – Een aantal leerlingen uit groep 6A heeft een paar weken geleden een ontwerp mogen maken voor de voorkant van een nestkastje, speciaal voor mezen. Mezen (koolmezen en pimpelmezen) zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en initiatiefneemster Toos van Aarsen kwam daarom met het voorstel om Diepenveen vol te hangen met mezenkastjes, ontworpen door basisschoolleerlingen.

Niet alleen leerlingen van OBS Slingerbos, maar ook van De Zonnewijzer in Diepenveen hebben een kastje mogen ontwerpen en Werkplaats31@, gevestigd aan de Randerstraat 31a te Diepenveen en wellicht bekend van het maandelijkse repair-café, zaagde deze ontwerpen vervolgens uit in het super stevige betonplex.

OBS Slingerbos kreeg van de werkplaats deze week vijftien bouwpakketjes, die de leerlingen van groep 6A afgelopen woensdag met groot enthousiasme zelf in elkaar hebben getimmerd. Ook Toos van Aarsen was er bij. Tijdens de NLdoet dagen (op 13 en 14 maart 2020) worden in totaal 40 à 60 kastjes in Diepenveen door vrijwilligers opgehangen. De kastjes komen uiteraard ook rond de beide scholen te hangen. Hopelijk worden alle nestkastjes door koolmezen in gebruik genomen: dat scheelt een boel jeuk komend jaar.

Wist je overigens dat het vlieggat bepalend is voor welk vogeltje er graag een nestje in maakt? Koolmezen hebben het liefst een nestkastje met een vlieggat van 3,2 cm doorsnede. Een pimpelmees heeft het liefst een vlieggat van 2,8 cm en een huismus een vlieggat van 3,5 cm doorsnede.

Wil je ook meehelpen met het ophangen van de nestkastjes tijdens het NLDoet weekend, geef je dan op via onderstaande link:

https://www.nldoet.nl/klus/koolmeeshuisjes-ophangen-ter-bestrijding-van-de-processierups

Vorig artikelOliebollenactie Muziekvereniging Sempre Crescendo, Diepenveen
Volgend artikelFeestelijke heropening Lanco Mode in Schalkhaar