Tweede druk oorlogsdagboek Lettele

FOTO: Marion Kogelman

LETTELE – De eerste druk van het oorlogsdagboek ‘Geen grip meer’ was snel uitverkocht. Al enkele weken na de boekpresentatie op 4 mei in Lettele. Schrijver Marion Kogelman heeft daarom besloten om een tweede druk uit te brengen van het oorlogsdagboek van haar oma, dat vanaf nu verkrijgbaar is in de winkel.

Het dagboek speelt zich af in Lettele en beschrijft de oorlogsjaren van oma Marie Groot Koerkamp. Samen met haar gezin woonde ze op een boerderij aan de Bathmenseweg, achter het kerkhof. Kleindochter Marion vond het originele dagboek van haar oma enkele jaren geleden terug en bewerkte deze. Daarbij volgde ze de voetsporen van haar oma en dook ze in de oorlogsgeschiedenis van Lettele.  

‘Geen grip meer’ is het verhaal van Marie Groot Koerkamp die tijdens de oorlog nauwgezet het leven op de boerderij beschrijft. Telkens worden ze iets meer in hun vrijheid beknot en Marie verliest de grip op haar leven. De opbrengst van het melken en dorsen wordt door de bezetter streng gecontroleerd en de ‘beste kamer’ van de boerderij wordt door de Duitsers gebruikt als operatiekamer. Een verhaal over angst, armoede en het verlies van autonomie. Maar ook een boek over hoop.  

Kleindochter Marion Kogelman kreeg vele dankbare reacties van mensen die het boek gelezen hebben. “Jongeren geven aan dat het een goed leesbaar boek is, erg interessant en een aangrijpend verhaal. Vooral ouderen die de oorlog nog hebben meegemaakt, zien het als een bevestiging van hun eigen verhalen. Maar daarnaast geeft het boek ook een beeld van hoe het dagelijks leven op de boerderij in de oorlog was. En welke angsten ze hebben doorstaan”, aldus Marion. “Het verhaal is dus voor jong en oud. Een verhaal om door te geven. Daarom ben ik ook zo blij met deze tweede druk.” 

De Werkgroep Herdenking 4 mei houdt op zaterdag 17 oktober in De Koerkamp een speciale bijeenkomst rondom de bevrijding van Lettele. Marion Kogelman zal ook daar haar medewerking aan verlenen door passages uit het boek voor te lezen. Maar ook door samen verhalen te delen over oorlog en vrijheid. Het boek ‘Geen grip meer’ kost 10,00 euro en is te koop bij de firma Roesink (Lettele), de firma Liphorst (Lettele), Bruna (Raalte) of rechtstreeks te bestellen bij Marion Kogelman (www.marionkogelmanbloo.nl / 06-18291938).  

Vorig artikelPauluskerk is niet monumentaal, dus slopen maar
Volgend artikelDiepenveen plaatst Informatiepaneel bij de oorlogsgraven
error: