Pauluskerk is niet monumentaal, dus slopen maar

  FOTO: parochieheiligkruis.nl/

  BROEKLAND – Terwijl het kerkbestuur van parochie het Heilig Kruis zich bezig houdt met gelovigen in de kerk te behouden of te krijgen, houden inwoners van de dorpen van de parochie zich bezig met wat er met de kerk als gebouw moet gebeuren. In Broekland, Mariënheem, Nieuw Heeten en Holten sluiten de beeldbepalende kerken al snel de deuren. Over vijf jaar zijn zelfs die van Heeten en Luttenberg dicht. Daarmee verliezen de dorpen een karakteristieke kern. Wat moet je nu verder met die gebouwen?

  Op de Pauluskerk na, zijn alle gebouwen monumentaal. Dus je kunt er niet zo maar van alles mee. Daar komt bij dat er veelal een ingewikkelde eigendomsconstructie geldt. Parochianen betalen jaar in jaar uit mee aan het in stand houden van de kerk. Maar naar verluidt beslist het bisdom uiteindelijk wat er gaat gebeuren met de kerk. De besturen broeden achter gesloten deuren over de toekomst ervan. Je zou zeggen dat dat beter in het openbaar kan, omdat het niet alleen de kerkgangers zijn die belang hebben. Sterker nog: kerkgangers zijn er haast niet meer. Daarom gaan de kerken dicht. De toekomst is van maatschappelijk belang. Een brede discussie zou niet onlogisch zijn.

  Pauluskerk
  Als je in de Raalter wijk Westdorp wat rondvraagt naar de toekomst van de Pauluskerk is men het er daar wel over eens: slopen en appartementen voor in de plaats. Dat lijkt zo onlogisch nog niet. Inbreiding heet dat: woningen tegen het centrum aan bouwen op plekken waar gebouwen verdwijnen. De bibliotheek, het postkantoor, het oude politiebureau van Raalte, het zijn allemaal lokaties waar nu appartemnten staan die gretig aftrek vinden.

  Is de Pauluskerk de volgende lokatie voor appartementen?

  Vorig artikelStichting AED Deventer plaatst 5 nieuwe AED’s waaronder in Heeten
  Volgend artikelTweede druk oorlogsdagboek Lettele