Herman Veldwachter kijkt voldaan terug op leven van hard werken

BATHMEN – Vrijdag 28 mei, toen hij met pensioen ging, had Herman Veldwachter, geboren en getogen Battummer, 43 jaar en 10 maanden bij Schoemaker Veetransport in Bathmen gewerkt.

Herman Veldwachter: ,,Ik heb er altijd met plezier gewerkt, ook al omdat ik altijd al de trek naar het boerenleven had. In de schoolvakanties kwam ik er al vaak helpen met van alles en nog wat. Als klein jongetje mocht ik zo nu en dan mee naar de veemarkt en ik vond het prachtig daar. Het vrije leven van vrachtwagenchauffeur werkend met dieren trok zo dat ik in 1979 in vaste dienst ging bij Schoemaker. Mijn bazen werden Gerrit en Henk Schoemaker en ik kwam er van buiten de familie bij. Ik heb al die jaren met veel plezier bij Schoemaker gewerkt en gelukkig ben ik bijna nooit ziek geweest, al had ik de laatste jaren een knie die niet altijd wilde meewerken.’’

Indertijd waren veemarkten nog heel belangrijk voor de handel in dieren en Schoemaker Veetransport was daarin een belangrijke transporteur. Herman: ,,De markten begonnen al om 6 uur ’s ochtends. Daarvoor moest ik om half 2 opstaan, zodat ik om 3 uur bij de boeren kon zijn en om 5 uur mijn wagen op de veemarkt in Zwolle of Doetinchem leeg had. In al die tijd heb ik me maar één keer verslapen. Op de markt kreeg ik dan later vaak retourvracht voor de slachterij van de familie Jansen.’’ Herman herinnert zich maar al te goed de typisch Hollandse taferelen op de veemarkten: het handjeklap tussen de veekooplui en de boeren, het contant uitbetalen van vele duizenden guldens rechtstreeks uit de dikgevulde portefeuilles die met een koperen ketting aan de koopman vastzaten. In de vele cafés rond de markt werden de deals met de nodige pikketanusjes beklonken.

Herman: ,,Eén keer moest Henk Schoemaker me vliegensvlug van de markt in Zwolle ophalen, omdat ik als de sodemieter voor de bevalling van mijn vrouw thuis moest komen.’’ Herman: ,,Na de MKZ was het grotendeels afgelopen met de veemarkten. De boeren wilden al dat nachtwerk ook niet meer. Ik heb gelukkig maar heel weinig ongelukken gehad in al die 43 jaar en ze waren niet ernstig.’’ Geert Schoemaker, de huidige eigenaar van Schoemaker Veetransport en nu baas van Herman merkte nog wel op dat Herman een grote voorkeur had voor vrachtwagens van het merk Scania, boven de Daf-vrachtwagens die ze eerder hadden. Geert: ,,Hij zei altijd: in een DAF hang je, in een SCANIA zit je tenminste.’’ Wat Herman nu het meeste gaat missen? Herman: ,,De contacten met de vaste klanten zoals Kevelam in Holten en Gosschalk in Epe. Ik werd altijd fijn ontvangen daar.’’ (Door Evert van de Weg)

Vorig artikelFotoclub DAF is op zoek naar een enthousiaste amateurfotograaf
Volgend artikelOorlogsmonument Diepenveen in een nieuw jasje