Een duurzame wijk kan niet zonder groene tuin

STEENBRUGGE – Een nieuwe wijk duurzaam maken vraagt om samenwerking met bewoners: circa 30 procent van het grondoppervlak bestaat uit privéterrein. In de nieuwe wijk Steenbrugge (Deventer) doen BPD en de vereniging Groei & Bloei er daarom alles aan om de bewoners te laten kiezen voor planten, in plaats van tegels.

De duurzame ambities liggen hoog: al in 2010, toen de eerste fase Steenbrugge (vierhonderd woningen) op de tekentafel lag, werd besloten om gasloos te bouwen. De koopwoningen voorzien zelf in hun energiebehoefte via een warmtepomp en zonnepanelen. Ook het stedenbouwkundig plan ademt duurzaamheid uit. Regenwater infiltreert meteen op de eigen percelen en in wadi’s (greppels) aan de rand van het dorp. Een rioolsysteem voor regenwater is hierdoor overbodig. Omdat het oog ook wat wil, bevinden de parkeerplekken voor auto’s zich in de achterstraten of binnenhofjes. Groene hagen dienen als afscheidingen, in plaats van houten schuttingen.

Hitteplek

Kortom: alle seinen in Steenbrugge staan op groen. Of toch niet? Senior Locatiemanager Erik Makkinga van BPD: ‘We steken veel tijd, geld en energie in het openbaar gebied, maar wat er op privéterreinen gebeurt, is aan de bewoners.’ Een gemiddelde woonwijk – en in Steenbrugge is dat niet anders – bestaat voor 50 procent uit openbaar gebied en 50 procent uit privégebied. Trek van dat laatste de ruimte voor de woning af en je houdt 30 procent over: de tuin. Er valt dan ook veel winst te boeken als bewoners kiezen voor zoveel mogelijk groen. Makkinga: ‘Helaas hebben tegels vaak de voorkeur. Dat heeft een grote impact op de duurzaamheid. Het hemelwater stroomt snel de straat op en zomers is zo’n tuin een hitteplek. Bomen en heesters daarentegen zorgen voor natuurlijke verkoeling en vangen CO2 af. Ook krijgen insecten en andere dieren dan meer kans. Kortom: het effect van de keuzes die bewoners maken op het totale gebied, is enorm.’

Landelijk zijn er campagnes om tegels uit tuinen te halen en te vervangen door beplanting. Maar nóg beter is het natuurlijk om meteen te kiezen voor een groene omgeving.

Vorig artikelKerststal weer te bewonderen in Diepenveen
Volgend artikelGijs (16) maakt zijn jongensdroom werkelijkheid