Gijs (16) maakt zijn jongensdroom werkelijkheid

FOTO: Rick Malipaard

SCHALKHAAR – Schalkhaar is dit jaar een museum rijker. De 16-jarige Gijs Lansink start zijn eigen natuurmuseum. Onder de naam ‘Natuur door de tijden heen-museum’ wordt een jarenlange droom eindelijk werkelijkheid.

Door Rick Malipaard

Al op jonge leeftijd wist Gijs het zeker: Hij wordt eigenaar van z’n eigen natuurmuseum. “Ik kreeg mijn eerste verzamel-item toen ik 4 jaar was”, vertelt Gijs trots. “Nadat ik meer items had, heb ik het uitgestald door het huis en mijn opa en oma uitgenodigd om te komen kijken in het ‘museum’.”

Het museum heeft een rijke verzameling aan natuuritems door de tijden heen. De items komen uit de jarenlange verzameling van Gijs, van fossielen tot opgezette vissen. Hij heeft meerdere collectorsitems, vanuit de meest bijzondere plekken op de aardbol.

Gijs heeft bij ieder item een verhaal. In het natuurmuseum staat een hele vitrine met opgezette duiven. “Het is een uit de hand gelopen grap”, zegt hij. Ook de glazenkast met diverse opgezette eekhoornsoorten was niet te missen. “Mijn moeder vindt het hele leuke beestjes”, vertelt Gijs. “Maar het zijn erg gemene dieren.”

Gijs is het meest trots twee items: de knightia, een uitgestorven vissoort en een zeil van een spinosaurus. Hij hoopt de komende jaren zijn collectie nog verder uit te breiden: “Vooral de dinosaurus-items lijkt mij mooi om meer van te krijgen.”

Het natuurmuseum van Gijs zit aan de Pastoorsdijk 3 in Schalkhaar, naast Odile’s Giftshop, en is voorlopig alleen op afspraak te bezoeken. Het bezoek aanmelden kan via 06 – 15323265 en kost € 2,50 per persoon. Gijs zal, als jongste museumdirecteur ooit, de bezoekers meenemen langs alle verzamel-items en er mooie verhalen bij vertellen.

Vorig artikelEen duurzame wijk kan niet zonder groene tuin
Volgend artikelDe nieuwe look van Bakkerij van Rijssen