Initiatiefgroep Toekomst ’t Spölhuusken Diepenveen

DIEPENVEEN – Afgelopen januari kwam het bericht naar buiten dat peuterspeelzaal ‘t Spölhuusken in Diepenveen uiterlijk per 1 augustus 2024 de deuren gaat sluiten. De zelfstandige peuterspeelzaal, gerund door een stichting, is al bijna 50 jaar een begrip in het dorp maar kan helaas mede door de noodzakelijke ingrijpende renovatie van het pand, financieel niet meer uit. Samen met de gemeente Deventer heeft ‘t Spölhuusken verschillende scenario’s onderzocht voor een overname, maar helaas zonder resultaat.

Directeur Steven Diepeveen en adjunct-directeur Manon van Rijssen van obs Slingerbos, buren van ‘t Spölhuusken, vonden dit verdrietig nieuws en staken de afgelopen weken de koppen bij elkaar. “Want”, zegt directeur Diepeveen, “dit laten we toch niet gebeuren voor het dorp?”

Op dinsdagavond 12 maart jl. kwam daarom in basisschool Slingerbos een divers pluimage van mensen bijeen die de peuterspeelzaal een warm hart toedragen. Mensen van de ondernemersvereniging in Diepenveen, van Prokino (de buitenschoolse opvang organisatie met een vestiging in obs Slingerbos), Stichting Duurzaam Diepenveen, losse initiatiefnemers uit het dorp en bestuur en medewerkers van de huidige peuterspeelzaal.

Actielijst

Met deze groep gelijkgestemden is gepraat over hoe de peuterspeelzaal zou kunnen blijven bestaan. De tijd dringt, want 1 augustus gaan de deuren echt dicht. Er werden ideeën gespuid en er is een actielijst opgesteld. Verschillende acties daarvan worden de komende weken opgepakt, vooral gericht op de financiën: hoe komen we tot een sluitende exploitatie, hoe bekostigen we de complete vernieuwing van het gebouw? Wat is er mogelijk? Hoe groot is het draagvlak binnen het dorp om financieel of qua vrijwilligerswerk bij te dragen aan een structurele oplossing om de peuterspeelzaal te behouden?

Of dit initiatief voor het behoud van de peuterspeelzaal ook echt gaat lukken, is nog niet te zeggen. Diepeveen: “We willen vooral niet te vroeg juichen, maar er ontstaat echt een mooie energie. We hebben nog tijd, het is nog niet helemaal verloren, laten we met zijn allen kijken wat er wél kan.”

De grond en het huidige gebouw van de peuterspeelzaal zijn in bezit van de gemeente Deventer. Directeur Diepeveen en voorzitter van het bestuur van ‘t Spölhuusken Johan Machiela, gaan binnenkort op bezoek bij de gemeente Deventer om te vertellen over de initiatiefgroep.

Wordt vervolgd

Eind maart vindt de volgende bijeenkomst plaats. Na die bijeenkomst volgt weer een update. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Steven en Manon via: directie.slingerbos@zinderonderwijs.nl.

Vorig artikelOpen Dag bij Tennisclub Park Braband in Schalkhaar
Volgend artikelHelp je ook mee rommeljutten?