Sallandse boeren en vrijwilligers samen op zoek naar zwerfvuil

BROEKLAND – In o.a. Lettele en Broekland gaan boeren en vrijwilligers komende weekeinde gezamenlijk de bermen en weilanden af op zoek naar zwerfvuil. Het gaat om een initiatief van Salland Boert en Eet Bewust in het kader van NL Doet.

Met de actie wordt aandacht gevraagd voor de grote hoeveelheden zwerfvuil die dagelijks achtergelaten worden in de natuur en weilanden. „Naast dat het geen gezicht is, kan zwerfvuil grote gevolgen hebben voor het welzijn van het vee dat in de weilanden graast.

En ook ’s winters eet van het gras dat in de zomermaanden gemaaid en ingekuild wordt. Door resten van blikjes in het voer kunnen koeien inwendige snijwonden oplopen met soms de dood tot gevolg,” zo zegt mede-initiatiefnemer Danya Gortmans van het streekteam van Salland Boert en Eet Bewust.

De actie is ook een voorbereiding op het komende weideseizoen. Voor de deelnemende vrijwilligers is het tegelijk een mooie gelegenheid om een boerderij te bezoeken.

Bijenhotels
Een aantal boerinnen helpt verder mee met het maken van bijenhotels bij woonzorgcentrum De Hartkamp in Raalte. Zij hopen door zich actief hiervoor in te zetten op verbetering van de insectenstand.

„Door buiten je erf, samen met niet-agrariërs aan de slag te gaan, leer je veel. Vaak ontstaan dan de mooiste gesprekken, over bijvoorbeeld waarden en jouw plek in de maatschappij. Door met elkaar de handen uit de mouwen te steken en gezamenlijk te werken aan de afronding van een klus, zul je zien dat ook de afstand tussen boeren en de samenleving verkleind wordt.”

Vorig artikelOud gemeentehuis in Schalkhaar wordt weer zorginstelling
Volgend artikelVeel belangstelling voor ZZP in Salland