Tonnie de Witte neemt afscheid als koster van de Nicolaaskerk

SCHALKHAAR – Na tien jaar zeer trouwe dienst neemt koster Tonnie de Witte binnenkort afscheid van zijn mooie taak bij de Nicolaaskerk. Nu zijn vrouw binnenkort met pensioen gaat, is de tijd voor een volgende levensfase aangebroken. Tonny wil meer zijn handen vrij hebben om er samen met Gerda op uit te trekken, bijvoorbeeld naar een van hun zonen, schoondochter en niet te vergeten hun kleinkind die op Menorca wonen.

Tonnie komt zelf uit een groot katholiek gezin dat maar liefst negen kinderen telde: vier jongens en vijf meisjes. Hij is opgevoed in de katholieke traditie en bezocht dan ook de RK Nicolaasschool in Schalkhaar, ging naar de kerk en hij was lid van de Katholieke Plattelandsjongeren. Zo ging dat, zo’n 60 jaar geleden! In zijn werkzame leven was Tonnie onder meer in dienst bij Groot Zwaaftink Stalinrichting en bij Obdeijn/Van Wijnen Deventer als tekenaar staalbouw.

Zooi

Tonnie is van de precisie en heeft een hekel aan ‘zooi’, zoals hij dat altijd zo mooi verwoordt. Hij heeft zijn functie als koster heel plichtsgetrouw en secuur uitgevoerd. Het is dan ook wel logisch dat hij de roosters voor zijn rekening nam, maar ook de kachel programmeerde, de vieringen en andere activiteiten in de kerk bijhield en communiceerde met het centrale secretariaat. Hij nam deel aan de werkgroep ‘pastoraat’ en bestelde de hosties, kaarsen en dergelijke.

Tonnie was ook het aanspreekpunt voor alle bedrijven die werkzaamheden uitvoerden in de kerk. En zo waren er nog vele zaken meer. Als je Tonnie een taak toevertrouwt, weet je dat het goed komt. In onze voormalige koster, Henk ten Elzen, had hij een geweldige leraar gehad, die hem bij aanvang van zijn vrijwilligerswerk heel goed had ingewerkt.

Visitekaartje

En zeg nu zelf: Tonnie zag er altijd goed verzorgd uit; echt een visitekaartje voor de H. Nicolaaskerk. ‘Tonnie, we willen jou, en Gerda, jouw vrouw, die je altijd gesteund heeft, heel hartelijk bedanken voor de geweldige inzet voor onze kerk’, schrijft Annemarie Bouwman in de nieuwsbrief van de H. Nicolaaskerk. ‘Het zal nog wel even wennen zijn om jou niet meer op donderdag te zien langskomen op het secretariaat!’

Op zondag 18 februari a.s. wordt, aan het einde van de viering, officieel afscheid van koster Tonnie de Witte genomen. ‘Met pijn in het hart’, schrijft Annemarie. ‘Maar ook enorm dankbaar voor wat hij heeft betekend voor de H. Nicolaaskerk.’

Bron: inschalkhaar.nl

Vorig artikelJaarlijkse actie DSC handbal: Bestel uw potgrond en/of tuinaarde
Volgend artikelMooie start verduurzaming Dorpshuis Ons Centrum